Saturday, February 27, 2010

Assalamualaikum cikgu!!

Ni kisah antara anak seorang anak ngn umi dier..
Umi: Abang dpt sekolah mana nk praktikal?
anak: abang dpt kat sekolah Kebor Besar.
Umi: dah abang praktikal berapa lama?
anak : emm 4 minggu.tp debor(cuak) gop.
Umi : Pakpe nk debornyer?€
anak : Yer la,rasa mcm x redi je nk praktikal.mcm byk lagi ilmu yg x cukup..
Umi : masa praktikal r bru dpt tahu cmna nk mngajar.ambil pengalamn sebanyak mungkin
anak : emm.ok..abang cuba r jd cikgu sebaik mungkin..

hakikatnyer ak memg cuak giler nk mngajor.ak tgk senior ak dulu,berhempas pulas nk siap kan lesson plan..smpai x tdo mlm..agaknyer cmna la ngn nsib ak ek?



I'm a teacher!!!

Wednesday, February 24, 2010

Apa itu kehidupan

Sepanjang cuti tahun baru cina smpai skrg(hari rabu jam 3.54p.m.) ialah detik2 yang sangat menguji ketabahan diriku ini..banyak yg ak belajar dr pengalaman ini.jadi kat sini ak nk berkongsi pengalaman ak ini...semoga menjadi iktibar bt diriku pada masa depan..

i )Kerana mulut badan binasa
ii )Bersabarlah apabila menghadapi dugaan, banyakkan berdoa kepada Dia yang Maha Esa
iii)Solat hajat minta tenteramkan jiwa,alhamdulillah aku semakin tenang sekarang
iv )Setiap perkara yang buruk berlaku pasti akan disusuli dengan perkara yang baik kemudian hari
v )Solat isitkarah untuk diminta petunjuk
vi )Pastikan stamina diri dalam keadaan tinggi untuk buat aktiviti..penat berlatih senamrobik ooo
vii)Jangan mudah berputus asa

jadi aku berharap sangat2 yang aku akan tetap mampu berdiri menjadi diriku yang sebenar..jika ada siapa2 nak share pengalaman ngan ak,sangatlah aku alu-alukan..sekian untuk minggu ni..

Mulakan hidup dengan senyuman & nescaya anda akan gembira =)

Friday, February 12, 2010

Valentine oh valentine!!!

Terdetik hati ni nk tulis kat blog ni bila semalam ak keluar ngn adk ak..tnmpak la couple2 yg romantis gitu..i suap you and you suap i.isshh mnyampahnyer ak tgk.bukan nk kata ak jeles kat diorg,tp agak2 la sikit..ramai yg lalu lalang,pas2 ada lagi budak2 kecik..ni ke yg nk jd contoh kat budak2 yg x tahu apa2 lagi nih?

Berbalik pada topik asal,bulan februari ni a.k.a bulan kekasih bulan yg ditunggu oleh semua couple..nak tunjukkan kasih dan sayang mereka kat kekasihnyer..macam la hari len x bole tnjuk kasih & sayang..lepas kahwin kalo setiap hari nk tnjuk cinta kat suami @ isteri elok jugak 2,tp ni x kahwin tp gaya mengalahkan pasangan suami isteri yang baru berkahwin.

Jadi ak nak share la pengetahuan ak yg x seberapa ni kat kawan-kawan semua.
Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan: “Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan oleh Islam. Roh perayaan tersebut mempunyai unsur-unsur Kristian dan amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam”.

Jadi kalo dah keluar fatwa tp kenapa kita masih lagi celebrate valentine day??nk kata x tahu mcm x logik je sebab saban tahun ak dgr perkara yg sama,valentine haram utk org islam..jd jom kita sama2 renung2 kn diri kita n pesan la kat kawan2 kita yg len..

Thursday, February 11, 2010

Rehat kejap & Gong Xi Fa Cai

Akhirnyer dpt jugk tgn ak ni rilek dr pegang pen..mana tak nyer.stiap ari duk tulis,conteng itu ini..sakit jari telunjuk ak nih..kdg2 masa lect ak duk pot pet kat dpan, ak tgk ngn mulut melopong(nasib bek x der lalat,kalo x konfem bole bt srang dh,haha). Malas giler nk salin nota..ak ngaku ak ni buknnyer jnis rajin sgt pon..mlas mcm taik!!Assignment dh mula msuk,lpas ni jd haru biru la ak kali nih.Dah la lepas cuti mid sem nnti ak kena g praktikal.dh nk jd cikgu ak nih..Cikgu Naqiuddin!

Cuti thun baru cina ni,ak nk rehat jap smbil msj2 ngn si dia..rindu plak ngn si dia 2..maklum la ak busy & dier pon busy gak..So apa pon ak nk ucap SELAMAT TAHUN BARU CINA kepada kawan2 ak yg chinese.GONG XI FA CAI!!