Sunday, March 28, 2010

Macam-macam ada!

Hari ni ak asyik duk kena ty soklan yg sama je ngn student ak, sampai x larat ak nk jawab..tp nak @ x nak kena jwab gak..rata-rata soklan bunyi cmni "cikgu, cikgu sbenarnyer ustaz ke sir?"haha pening2 ak nk jwab..semua ni gara-gara ak t'libat dlm kem solat bestari yg sekolah ak anjurkn..sebenarnyer ak bt praktikum mngajar sains tahun 2 & 5 tp kerana 2 jam jd fasilitator utk kem solat bestari, ak dpt title ustaz plak..adui lawak2..mentang2 la ada lagi 2 org mmber ak yg prktikum skali ngn ak tu ustaz,budak2 ni assume ak pon ustaz gak..adoii la..dlm spnjang hayat ak, x pernah pon lagi ada org pnggil ak ustaz,kiranyer ni first time la.huhu..

x kisah la ustaz @ sir, janji ak syok giler kat sini..esk plak ada latihan utk sukan sekolah, pastu hari selasa & rabu plak hari sukan..hari khamis cuti!!YEAH!!!

Wednesday, March 24, 2010

Ice breaking...

Hari ni hari keempat ak di SK Kebor Besar..Tak sempat nk nk update blog sebab duk pening kepala cmna nk mngajor & kumpul bahan-bahan..Esok ak akan mula mengajar tahun 2, cuak ada excited pon ada.. =)

Hari pertama ak sampai di sekolah SK Kebor Besar,ak mendapat kejutan yg cam best..ak berkenalan dgn seorang guru lelaki,muka bole tahan hensem,baik n peramah..Ak pon menyapa la guru tersebut betanyakan nama & mengajar subjek apa.Lpas tu dier plak ty,awak dari Batu Rakit kan?Ak pon jawab la "aah,kami 3 org dr batu rakit amik kursus sains"..tetiba je dier ty,awak kenal tak izzah?ak tkejut la apsal dier tanya cmtu..ak cuma anggukkn kepala la,pastu dier kata "izzah tu adik saya".Pergh!!!tkejut beruk ak,rupanyer abg kpd classmate ak mngajor kat sini rupanyer..haha..Lepas ak tgk btol2 muka dier,memg sbijik mcm izzah..cuma abg dier ada misai je & izzah x kn la ader misai plak kn?hehe =p ..jgn maroh ye izzah?

Hari kedua, ak,najah,umie,wafi & naim baru dpt jadual mngajor..mujur la ak dapat tahun 2 Cemerlang & 5 Bijak..dpt plak ngn Cikgu Mansor sbg guru pembimbing.memg best!!Cikgu Mansor ni cikgu serba boleh, dr jawatan penyelaras UPSR,cikgu disiplin,cikgu math,cikgu muzik semua dier pegang.Apa yg paling ak tabik ngn cikgu Mansor ni,setiap pagi dier akan mengetuai semua pelajar darjah 6 utk membaca Yaasin beramai-ramai,padahal dier bukn ustaz pon..Caya la cikgu pembimbing ak nih..Hari ni jugak la ak bt kali pertama masuk dlm kelas..Ak bt ice breaking je sebab cuma 1 masa..ak bt muka mcm seekor rimau yg mcm nk mkn org..orait gak la sebab ak bole kontrol klas.dari 3 barisan dlm kelas tu,ak bole kontrol 2 barisan..not bad la utk baru ptama kali msuk dlm kelas.hehe...

Hari ketiga, ak msuk ke kelas darjah 5 Bijak..kali ni ak ak try pendekatan baru.ak mintak semua murid ak perkenalkn diri dlm bahasa inggeris..kalut budak2 tu,nk speaking dlm BI.hehe..bunyi pon slang terengganu..huhu..spatutnyer cmni, "my name is akmal" tp ramai dr diorg ni bunyiknyer "my neng ih akmal".haha ak sakit prut kontrol tak nk ketawa.petang plak ada larian 100m utk rumh merah & biru..ak cikgu rumh kuning tp dtg gak..nk jd spy kononyer.hehe..apa yg ak paling x boleh blah budak2 ni masa berlari main redah je..pada awalnya berlari ikut lorng masing2 tp baru separuh jalan tetiba je dari ada 4 lorong jd 1 lorong.bole plak diorg blari jd satu barisan.haha!!!lawok2...

Bagi ak,memg best la bt praktikal kat skolah ni..cikgu2 memang sporting abis,kelakar plak 2.ehe..

Wednesday, March 17, 2010

Mimpi itu cuma permainan syaitan?

Hari ni ak rasa jiwa ak cukup bergelora..sebabnyer spanjang cuti ni ak dikejar oleh bayang2 seseorang.Siapakah si dia tu biarkn hanya ak & dia shj yg mengetahuinya..Baiklah ak nk luahkan dlm hatiku skrg...

Mimpi pertama

Dahulu ak pernah bermimpi ak berjoging di Bukit Besar bersama si dia & seorang lagi kwanku..Pada awal mimpi tu kami bertiga berjoging sehinggalah sampai diselekoh,kwanku menghilangkn diri..mungkin dier laju kot?tinggalah kami berdua shja berjoging sama2.kami berjoging perlahan-lahan tanpa berbicara langsung sehinggalah tiba di suatu selekoh.Si dia tidak perasaan akan gaung yg ada keran terlalu asyik melihat pemandangn di sekitarnya sehingga ak terpaksa menarik lengannya.Nasib baik ak sempat bertindak..Tapi dia memarahi ak kerana menarik lengannya..dia mengatakan dia x suka lelaki menyentuhnya.Ak hanya mampu menjawab "hai tarik xxxx sendiri dr msuk dlm gaung pon salah ke?"lalu dia hanya tersenyum padaku..

Mimpi kedua

hari isnin(15/3/2010), sekali lagi ak didatangi mimpi yang sama iaitu mimpi yang pertama..lepas ak bangun dr tido,ak termenung jauh..kenapa ia dtg kembali?Bermula pada ketika itu juga,ak semakin gelisah namun ak hanya pendamkn sahaja perasaanku dari keluarga ku...

Mimpi ketiga

Ini mimpi terbaru yang ak alami iaitu pada mlm td..Dalam mimpi itu,sedang berlaku aktiviti sukan..ak tak tahu tiba-tiba ak boleh duduk disebelah dia.Ak duduk disebelah dia tanpa menghiraukan dia dan ak hanya memerhatikan aktiviti sukan yg sedang berlangsung..tiba-tiba dia bertanyakn padaku pendapat tentang sukan yg berlangsung itu.yg menghairankn ak,kami sangt mesra seolah-olah kami ialah suami isteri.kami bergurau senda,bt lawak jenaka dll..lepas itu ak trus x igt apa yg tjadi..


Ak sndiri jd makin bingung,kenapa mimpi ni seolah-olah mengatakn bhwa ak masih berpeluang mendpt kn dirinya kembali walhal kami sudah tiada apa-apa hubungan lagi..Mungkin kerana ak terlalu merindui dirinya sampai terbawa-bawa dlm mimpi..Ak cuma berharap jika benar ak masih memiliki peluang kedua,akan ku rebut & hargai peluang itu dgn sebaik-baiknya tapi jika benar ak tiada jodoh dgnnya,ak doakan dia bahagia disamping lelaki yang mampu menjga,mendidik & meyayangi dirinya sepenuh jiwa raga...

Monday, March 15, 2010

Untuk tatapan semua...

Ni la beberapa keping gambo yg dpt ak upload..nk tgk yg len bole bukak kat facebook ak.. =)



Geram btol ak tgk hamster nih..


Semasa kat UPM


Dunno why I love this pict very much??


Saya cikgu sains...


Pemandangan KL di malam hari


Seronok dpt tengok ragam org lain...


Oit kontrol macho ka?


Our Diva(Farhana) & K.Dayah


Tiah ngn D3000 & Odi tgh kesejukan


Beg sapa la nih?

Friday, March 12, 2010

UPM + SSBJ vs Mines + Mid Valley Megamall + Sunway Pyramid

Minggu lepas geng2 batch ak kecuali kelas agama pergi KL melawat UPM & SSBJ.Belajar pasal pengurusan sukan la kononnya..

Kami bergerak pagi Rabu dalam pkul 11.30 kalo ak x silap.Destinasi kami ialah UM a.k.a tempat kami menginap sepanjang di KL..Masa bas kami berhenti utk makan tengah hari kami makan kat "KLCC" kat Cheneh..Apa barang baru sampai kat Cheneh tapi dh jumpa "KLCC".Tergelak ak masa nmpak signboard 2..pandai gak tokei kedai ni exploit nama KLCC nih.ak dh x igt apa mksud KLCC tu.patut ak catat bole ak share ngn korang kat sini.

Kami sampai di kolej 12 UM pukul 9.15..ak,leh,jakpak ngn beso duduk sebilik..weh cmna nk tido ni,katil ada 2 je tp ada 4 orang..hasil dr kreativiti leh ngn beso,diorg tarik tilam letak kat bwah.pastu time tido bantal letak kat tengah2 & sorang menghadap arah berlawanan,kaki letak bwah meja study.kreatif gak member ak nih.ehe..

Yg ak paling x boleh belah,ak,nazemi ngn leh pergi marayau2 smbil mencari bilik air..ak hairan,apsal kat lantai kwasan bilik kami cuma simen biasa je tp lepas lalu kat pintu rintangan api ada mozek plak..ak bt derk je la,tetiba kami bertiga tnmpak perempuan india duk tgk kami dr jauh..ak ty la si Leh,apsal ada pmpuan kat blok ni?Leh cuma gelengkn kepala je..Akhirnya kami smpai di hujung blok & ternmpak la pintu bilik air..Si Leh ngn konfidennyer msuk dlam smentra ak ngn nazemi kehairanan cmna bole ada pmpuan kat blok kami.Tak smpai 20 saat Leh msuk ke bilik air,dier dh keluar smbil tgelak-gelak."korg tahu x,apa yg ak nmpak td?ak nmpak bxx tgantung dlm sana"haa??apalagi kami terus blah dr sana secepat mungkin.patut la geng pmpuan india duk perhatikan kami,rupanyer kami dh msuk area perempuan semasa msuk ke kwasn yg ada mozek..malu sioot..

Hari Khamis(4.3.2010)
Pukul 8 bas kami b'gerak ke UPM..ni kali ke-3 ak g UPM.masa kecik2 dulu la ak smpai kat sini,tgk abah ak konvo masa dpt degree ngn master.Insyallah nanti sampai la turn ak dpt master gak suatu hari nnti..Masa kat UPM, kitorg dgr taklimat dr En.Firdaus.bole tahan gak hensem mamat nih..Part paling kelakar masa kat UPM, masa lecturer ak sound kat kami."kamu tu nk jadi cikgu,bukannyer nk jd atlet!"haha cmna lecturer ak x sound,rata2 soklan yg kami ty semuanya menjurus pasal nk jd atlet..lagi satu, masa mmber ak yg duk sebelah ak ty soklan(nama rahsia) terketar2 tgn dier.cuak giler mmat nih..ak bole nmpak tngan dier terketar2 pegang microphone & dahi dier berpeluh..ak faham prasan dier,cmna x cuak kalo dh semua perhatian fokus kat dier sorg je...

Dlm pkul 11,kami ke Mines sementara nk tunggu pukul 1 nk pergi ke SSBJ..Kat sana sempat la jugk ak usha2 brg, x der yg menarik perhatian ak sbab hrga kat sana mahal lol..mana nk carik duit..

Pkul 2 kami smpai kat SSBJ..sekolh ni memg best sbab bajet mknn diorg mahal ooo..
Dlm RM20 siot.masa ak duk MRSM dulu,bajet utk satu kapla sehari RM6.75..jauh giler beza oo..Cmna x mahal bajet diorg,sekotak susu HL 1liter utk sorg plajar.perghh memg best..tp yg x best,mknn diorg memg btul2 pihak sekolah kawal..kami berpeluang menikmati mknn yg dimkn oleh pelajar kat sana..adoii tawar btol.gula,garam & perisa suma kena kawal dlm menu diorg..

Lepas perut terisi ngn mee goreng & air jambu batu kat SSBJ,kami ke Mid Valley plak..Dlm benak kepala ak nk layan Alice in Wonderland.yer la,mana x nyer ak x pernh tgk movie yg 3D..bersemangat ak ngn konco2 ak ni g ke tingkt pling atas..last2 lpas beratur pnjang nk beli tiket,tiket movie yg ak nk tgk tu tinggal 5 je lagi.kami ada 6 org,jd kena la batalkan hasrat yg menggunung ni.Alang2 dh smpai,bek layan gak movie len.bukn selalu dlm peluang nk tgk movie..Kami sepakat beli tiket Wolfman.Ak bole kasik 3 bintang je utk movie ni..x brapa best pon.

Ok,td citer psal movie kali ni masa nk blik plak..Kami SESAT!!!.buknnyer sorg duo org tp satu bas sesat.haha memg kelakar.masa dlm bas ak borak la ngn si Soda pasal plan utk esk..Tetiba dier kata eh,kita dh lalu jln ni..smpai 4 kali kami lalu jln yg sama & 4 kali jugak kami smpai di Mid Valley..Ak yg x tahu jln pon,bole igt jln nk ke Mid Valley..last2 dtg la hero yg bernama Siva.rupa-rupanyer driver bas kami x berapa nmpak signboard nk ke UM..akhirnyer Siva yg tunjukkn jln nk balik ke UM.pjlanan yg ptutnyer amik masa 15 minit je tp krn sesat jd sejam.huhu...

Hari Jumaat(5.3.2010)

Hari ni hari terakhir kami disini.pkul 8.30 kami ke destinasi terakhir iaitu Sunway Pyramid..Kat sana ak men ice skating.ni la bt pertama kali dlm hidup ak men ice skate..terketar2 ak masa mula2 jejakkn kaki dlm zon ice skating..baru msuk je dh jatuh terjelepuk..tu bru nk berdiri.Akhirnyer lepas 23 kali ak jtuh,dpt jugk ak berskating..Lecuter ak siap kata,awk ngn sharul sama je.mcamana awk x jtuh byk kali,org len blajar step by step tp kamu ni trus nk men laju2.kamu jtuh brapa kali Naqiuddin?ak jwab la 23 kali en..Elok la,sharul jatuh 27 kali & kamu plak 23 kali..kebiasaannyer masa ak jatuh ak akn marah2, tp kali ni ak jtuh rsa hepi plak..heran btol..

Lepas penat berskating,ak,farhana ngn biha g melantak kat Burger King.kali terakhir ak mkn masaa thun 2004..smpai je ak trus order whopper yg plng beso..memg best,maklum la dh lama sgt x mkn whopper.haha...masa kami dh nk bersiap nk bertolak balik ke KT,kami dimkalumkn ada 2 org pmpuan sesat..cmna x sesat,msuk pintu len,keluar guna pintu len..konfem la sesat.ehe..nsib bek dpt dijumpai kalo x kena tinggal kat sana la kot?hehe...lepas 2 org pmpuan ni dijumpai,diorg dismbut ngn cukup meriah.ala2 pengantin bru kawen g2.hehe..


Akhirnyer pkul 11 mlm kami selamat jugk smpai di IPG Kampus Dato Razali..walaupun kaki ak cukup lenguh tp ak brasa cukup puas hati..best dpt mkn angin ngn kwan2 cmni..ntah biler lagi dpt merasa peluang cmni?